ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ GALA

Το Προφίλ του Gala Φιλοθέης

Ο Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης , έχοντας την ανάγκη να αποδώσει φόρο τιμής στην Ελληνίδα Αθλήτρια του Κλασσικού Αθλητισμού, που τόσες διακρίσεις και επιτυχίες έχει χαρίσει στη χώρα μας, διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2000, Διεθνείς Αγώνες Στίβου μόνο για γυναίκες, γεγονός που αποτελεί Παγκόσμια Αποκλειστικότητα και Πρωτοτυπία.

Το Γκαλά Στίβου Γυναικών φιλοξενείται στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλοθέης “ Στέλιος Κυριακίδης” για δεκαεννιά συνεχόμενες χρονιές ( 2000 – 2018 ) και αποτελεί πλέον θεσμό με Διεθνή ακτινοβολία.

Ο Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης και το Γυμναστήριο Φιλοθέης έχουν ιδρυτή (1956) τον πολυνίκη, πολυβαλκανιονίκη, νικητή το 1946 του Μαραθωνίου της Βοστώνης Στέλιο Κυριακίδη. Το στάδιο βρίσκεται στην κηπούπολη της Φιλοθέης και χαρακτηριστικό του είναι πως διαθέτει περιφερειακό στίβο 200 μέτρων. Αυτό το καθιστά πολύ ιδιαίτερο αφού είναι το μόνο στον κόσμο (με στίβο 200μέτρων) που διεξάγονται αγωνίσματα στίβου και αναγνωρίζονται οι επιδόσεις που επιτυγχάνονται.

Στα έξι αγωνίσματα του Γκαλά Στίβου Γυναικών, που έχει γίνει πλέον θεσμός , έχουν λάβει μέρος υψηλού επιπέδου Ελληνίδες και ξένες Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες και Ολυμπιονίκες, κάνοντας επιδόσεις που συγκαταλέγονται στις 5 καλύτερες του κόσμου.

Το Γκαλά Στίβου Γυναικών, όντας διεθνής αγώνας, “ανοίγει” την επίσημη αγωνιστική σεζόν του Στίβου την τελευταία Τετάρτη του Μαϊου.

Τα Αγωνίσματα είναι τα εξής:

Άλμα σε Ύψος

Άλμα σε Μήκος

Άλμα Τριπλούν

Άλμα επί Κ οντώ

100μ Απλά

100μ Εμπόδια

 

Γιατί μόνο Γυναίκες !

Μετά την “Άνοιξη” του Ελληνικού Στίβου με την κατάκτηση του χρυσού μεταλίου της Βούλας Πατουλίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, μια μεγάλη γενιά αθλητών και ιδιαίτερα αθλητριών ξεπρόβαλε στην Ελλάδα.

Οι Ελληνίδες γυναίκες αθλήτριες χάρισαν πολλές διακρίσεις, μετάλια και επιτυχίες στη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, σε Μεσογειακούς και Βαλκανικούς Αγώνες αλλά και σε Διεθνή Meeting Στίβου. Χαρακτηριστικά ανατρέχουμε στις Νίκη Μπακογιάννη, Κατερίνα Θάνου, Φανή Χαλκιά, Πηγή Δεβετζή, Μιρέλα Μανιάνι, Αναστασία Κελεσίδου, Αθανασία Τζουμελέκα, Νίκη Ξάνθου, Βούλα Τσιαμήτα, Γεωργία Κοκλώνη, Μαρία Καρασταμάτη κ.ά.

Θέλοντας να τιμήσουμε την Ελληνίδα Γυναίκα – Αθλήτρια από το 2000 διοργανώνουμε το Γκαλά Στίβου Γυναικών, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλάθλους να θαυμάσουν από κοντά τις Πρωταγωνίστριες του Παγκόσμιου Στίβου.

Στο Γκαλά Γυναικών έχουν συμμετάσχει οι περισσότερες των προαναφερθέντων Ελληνίδων πρωταθλητριών και πολλές ξένες Πρωταθλήτριες, όπως οι πασίγνωστες και δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό:

Τατιάνα Λεμπέντεβα ( Ρωσία ) – Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ κλειστού στίβου στο Τριπλούν.

Τερέζα Μαρίνοβα ( Βουλγαρία ) – Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Τριπλούν.

Ίνγκα Μπαμπάκοβα ( Ουκρανία ) – Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Ύψος.

Βενελίνα Βένεβα (Βουλγαρία ) – Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Ύψος.

Τα ρεκόρ του Γκαλά Στίβου Γυναικών είναι:

100m: 11″18 Pogrebnyak (UKR) (2016)
100m. Hurdles: 12″89 Dimitrova (BUL) (2000)
High Jump: 2.03m. Veneva (BUL) (2006)
Pole Vault: 4.86m. Stefanidi (GRE) (2016)
Long Jump: 7.03m. Kotova (RUS) (2002)
Triple Jump: 14.73m Papachristou (GRE) (2016)

 

 

Εμπνευστής και Επιτελικός Διευθυντής
του “FILOTHEI WOMEN GALA”
Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος

Προπονητής του Αθλητικού Ομίλου Φιλοθέης στον Στίβο από το 1982 μέχρι και σήμερα. Είναι αριστούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών με μεταπτυχιακά στην Αμερική.

Ανέδειξε πολλούς πρωταθλητές και πρωταθλήτριες στα Άλματα όλα αυτά τα χρόνια, με Πανελλήνιες, Βαλκανικές και Πανευρωπαϊκές νίκες, με κορυφαία τη 2η Ολυμπιακή νίκη στο Άλμα σε Ύψος Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας (1996).

Εμπνεύστηκε τη διοργάνωση του “FILOTHEI WOMEN GALA” και είναι εκτελεστικός Διευθυντής όλων των διοργανώσεων που έχουν γίνει από το 2000 έως σήμερα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) ήταν Διευθυντής Αθλητικής Ενημέρωσης.

Σήμερα συνεχίζει την προσφορά του στον Α.Ο.Φιλοθέης από τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή και προπονητή επιλέκτων αθλητών Υψηλού επιπέδου στα Άλματα.